Het Britse fintechbedrijf TransferWise is 5 miljard dollar waard. Daarmee is de waardering in anderhalf jaar tijd met 43 procent gestegen.
TransferWise heeft geen vers kapitaal opgehaald. Aandeelhouders en werknemers hebben aandelen verkocht aan nieuwe en bestaande investeerders.
TransferWise is nu één van vier niet-beursgenoteerde Europese fintechreuzen met een waardering van minstens 5 miljard dollar. De andere zijn Revolut, Klarna en Checkout.
De Britse geldoverschrijvingsdienst TransferWise was al één van de paradepaardjes van de Europese fintechsector, maar het tien jaar oude bedrijf heeft zijn waardering nog verder opgekrikt.
TransferWise is nu 5 miljard dollar waard, maakte de bankenuitdager woensdag bekend. Dat is 1,5 miljard dollar meer dan bij de vorige investeringsronde, in mei 2019.
Daarmee treedt TransferWise toe tot de selecte club van Europese fintechreuzen met een waardering van meer dan 5 miljard dollar.
De Britse internetbank Revolut, het Zweedse betaalbedrijf Klarna en diens Britse branchegenoot Checkout slaagden daar eerder al in. Het Nederlandse betaalbedrijf Adyen is beursgenoteerd en heeft een ‘prijskaartje’ van ruim 42 miljard euro.
Twee jonge Esten hebben TransferWise opgericht
TransferWise is opgericht in 2010 door twee Esten die in Londen aanhikten tegen de hoge banktarieven voor overboekingen in andere valuta.
Taavet Henrikus verhuisde als eerste werknemer van Skype van Estland naar Londen, maar kreeg zijn salaris in euro's betaald. Bij het omwisselen naar ponden merkte hij hoeveel geld hij verloor in dit proces.
Hij ontmoette Kristo Käärmann die in een vergelijkbare positie zat. Käärmann wisselde ponden om voor de aflossing van zijn hypotheek in Estland.
Al snel spraken de twee af om onderling (dus zonder tussenkomst van een bank) geld om te wisselen. Het bleek de start van TransferWise, een internationale betaaldienst die banken omzeilt door bankrekeningen aan te houden in verschillende landen.
TransferWise is al jaren winstgevend
TransferWise heeft inmiddels 2.200 werknemers, acht miljoen klanten en verwerkt maandelijks 4,4 miljard euro aan overschrijvingen.
Andere internetbanken zoals het Nederlandse Bunq en het Duitse N26 gebruiken de wisseldienst om goedkoper geld over te maken naar het buitenland in vreemde valuta.
En TransferWise heeft sinds twee jaar ook een eigen betaalrekening met betaalpas, waarmee het fintechbedrijf qua dienstverlening steeds meer lijkt op zijn Britse concurrent Revolut.
In tegenstelling tot Revolut is TransferWise al jaren winstgevend. Over het gebroken boekjaar 2018/2019 steeg de omzet met 53 procent naar 179 miljoen pond (197 miljoen euro). De nettowinst kwam uit op 10,3 miljoen pond (11,3 miljoen euro).
Hogere waardering voor TransferWise, maar geen nieuw kapitaal
De coronacrisis gaf TransferWise een nieuwe impuls. "We zagen de volumes toenemen, omdat mensen minder gemakkelijk bij het lokale bankkantoor terecht konden", zegt woordvoerder Magali Van Bulck tegen de Belgische zakenkrant De Tijd.
De groeispurt vertaalt zich in de nieuwe waardering die in anderhalf jaar tijd met 43 procent is gestegen.
Daarvoor heeft TransferWise overigens geen vers kapitaal aangetrokken. Aandeelhouders en werknemers hebben voor 319 miljoen dollar aan aandelen verkocht aan nieuwe en bestaande investeerders.
Nu TransferWise de mijlpaal van 5 miljard dollar bereikt heeft, doemt de logische vervolgvraag op: wanneer gaat het bedrijf naar de beurs? Daarover houden oprichters zich op de vlakte. "Dat is een beslissing die afhangt van of het voordelig voor ons is", zei Käärmann vorige maand tegen TechCrunch. "Die tijd is nog niet gekomen."